Z celkového počtu firiem je 10.127 akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným a 11.678 živnostníkov. "Napriek
prírastku v počte podnikateľov platí, že gastrosektor je výrazne
sužovaný už tretí rok po sebe. Vysoké ceny energií, surovín a ďalších
vstupov núti podniky na jednej strane zvyšovať ceny, na druhej strane
tým prichádzajú o zákazníkov, ktorí nechcú alebo nemôžu rast cien
akceptovať. Pre niektoré podniky to môže mať fatálne následky," upozornila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.
V gastrosektore zaniklo za posledné tri roky 2885 subjektov, z čoho 2353
bolo živnostníkov. Štěpánová priblížila, že najviac subjektov, a to
viac ako tretina zo všetkých, zaniklo v minulom roku. "Odhadujeme, že budúci rok bude pre gastropodniky rovnako negatívny, ako obdobie pandémie,"
uviedla Štěpánová. Zároveň však podotkla, že len v tomto roku na
Slovensku vzniklo v reštauračnom biznise 710 nových živnostníkov a 508
firiem. V oboch prípadoch ale ide o najnižšie číslo od roku 2020.
Reštauráciám, bistrám, kaviarňam či barom má v budúcom roku do istej
miery pomôcť práve nedávno prijatá znížená DPH, ktorá začne platiť od
januára 2023. Platiť bude pre podniky, ktoré podávajú jedlo a nápoje, no
zároveň poskytujú obsluhu, či disponujú priestormi na konzumáciu či
umývanie riadu. Znížená DPH v tomto prípade teda platí na poskytnutie
služby. Ak teda gastropodnik podáva jedlo či nápoje, no neposkytuje
ostatné spomenuté služby, znížená daň preň neplatí.